Hogyan készülhetek fel a saját családállításomra

A családfelállítások alapját azok a tények képeik, melyeket az állíttató családja adja. Ezért érdemes előzőleg egy kicsit beszélgetni szüleinkkel, nagyszüleinkkel, nagybácsikkal, nagynénikkel, és bármely olyan élő rokonnal, aki ismeri családunkat. Bármi, ami a családunkban történik, több generáción keresztül, látható hatásuk van.

  • Voltak a szülőknek korábbi kapcsolataik más partnerekkel?
  • Van a családban, aki fiatalon ( 40 év alatt) elhunyt?
  • Van e bárki a családban, akinek olyan van a sorsában, ami kívülállóvá teszi (korlátozottság, házasságon kívüli születés, pszichiátriai kezelés, börtön homoszexualitás, kivándorlás, stb…)?
  • Van olyan gyermek a családban, akinek a kapcsolata természetes szüleivel súlyosan sérült (örökbe fogadták, nevelő szülőknél nőtt fel)?
  • Elűztek valakit a hazájából?
  • Van olyan a családban, akinek a szülei különböző nemzetiségűek?
  • Van olyan, aki bűncselekményt vagy súlyos bűnt követett el?

A felállítások megmutatják, ha valaki belsőleg kötődik egy másik családtaghoz, így hasonló érzéseket él meg, hasonlóan alakul a sorsa, mint ennek az ősnek. Bert Hellinger egyik legnagyobb felfedezése, hogy a gyermekek átvehetik a korábban élt családtagok érzéseit, viselkedését. Annak ellenére, hogy ezek az érzések és viselkedésminták idegenek, mégis előfordul, hogy egész életükben ragaszkodnak ezekhez. A gyermek sorsa így összefonódik az ősök sorsával. Sok jelenség, ezekre az összefonódásokra vezethető vissza: depresszió, bűntudat, pszichés zavarok, öngyilkossági hajlam.Ha saját érzéseink vagy viselkedésünk gyakran érthetetlen, fel kell ismernünk, hogy kihez kötődünk, mert ezek a kötődések láthatatlanul befolyásolják, néha uralhatják életünket. Ilyen összefonódás lehet, ha valakit kizártak a családból és elfelejtettek – régebben megesett nőknél, homoszexualitásnál,  vagy gyermekek halálánál, gyakrabban előfordulhat. Lehet egy rég elfelejtett nagybácsi, akit pszichiátrián kezeltek, vagy egy nagynéni, akiről már senki nem beszél, mert értelmi fogyatékos volt és korán meghalt. Az ilyen személyeket általában egy vagy két gyerek képviseli a családban, még akkor is, ha soha nem hallottak erről a rokonról. Minél több eseményt vagy személyt kezelnek családi titokként, annál erősebb a háttérben működő káros hatásuk.

A család története, ezek a tények, események mind hatnak a gyermekekre, szülőkre, unokákra. A családállítás során felszínre kerülnek az összefonódások, majd oldásra kerülnek, így segítve az állíttatót és pozitív hatást adva a családi rendszerének.

Erőss Anna lélek és családrendmediátor

2018.01.27.