Hogyan lehetnek Újévi fogadalmainkból eredmények?

Újévkor, megszámlálhatatlan fogadalmat teszünk, és persze vannak, akik csak 1-2 dologra vágynak, de azt már évek óta mindig megfogadják.

Aki változtatni szeretne, már valószínűleg utána nézett, hogyan lehet hosszútávú az eredmény. Mikor valami újat elkezdünk, megy egy ideig, aztán szép lassan elmarad a lelkesedés,  egyre gyakrabban jön közbe valami, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy megint a “régi” életünket éljük. Az utóbbi években egyre inkább foglalkoztat ez a téma, mert nekem is van 1-2 olyan dolog, aminek a változtatása nehézségekbe ütközik, épp ezért saját magam is tapasztaltam mi az, ami működik, és hogyan nem érdemes csinálni.

Első lépésben érdemes megfogalmazni mi az, amin változtatni szeretnél. Nem baj, ha nagy a cél, viszont ekkor lépésekre kell bontani.  Fontos a jó időzítés, tudjam, hogy mikorra akarom az adott célt elérni, és ezt miből fogom tudni. (pl. ha el akarok költözni, akkor a lakcím kártyámon új lesz a cím), és ezt az összes lépésre lebontva meghatározni.

A valódi és hosszútávú eredmény nem csak 1-1 cél elérése, hanem olyan szokások elhagyása, amire nincs szükség és helyette új, támogató szokások kialakítása. Így fontos meghatározni, hogy konkrét célod van (pl. 5kg-ot akarok lefogyni), vagy a cél az, hogy egy új, jó szokást alakíts ki (pl. egészséges étkezés).

Javaslom, hogy olyan lépéssel kezd, ami a legkevésbé idő és erőfeszítés igényes. Kérdezheted, hogy akkor, hogy lesz ebből eredmény? Hát, igen, pont ez lehet a hosszútávú eredmények elérésének a kulcsa. Ha túl nagy erőbedobást és változtatást igényel a célod, akkor nagyobb az esélye, hogy a sok változtatásra besokallsz, elfáradsz, nem találod benne önmagad, és így feladod.

Azt mondják, hogy egy új szokás kialakításához 21 nap kell. Ez sajnos nem mindig van így. (Gondoljunk csak a gyerekekre és a fogmosásra :). ) Akkor tudom, hogy egy új szokást alakítottam ki, ha annak elmaradása esetén hiányérzetem van. Attól függően, hogy mit választottál, ez akár hónapokig is eltarthat, hiszen mindannyian mások vagyunk. Éppen ezért a kitartásunkra nagy szükség van. Az elején használhatsz időzítőt, emlékeztetőt, hogy csipogjon, küldjön értesítőt neked, ha az adott feladat elvégzésére kerül a sor, így biztos nem fog elmaradni.

Tapasztald ki, hogy a napirendedbe, mikor a legoptimálisabb beiktatni. Ha reggel amúgy is nehezen kelsz fel, és a torna miatt még hamarabb kellene kelni, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy gyorsabban kikopik a napirendből.

Szintén probléma szokott lenni a jutalmazás kérdése. Mikor van egy hosszútávú célom, és azt kisebb lépésekre bontottam, akkor a kisebb célok elérésekor valamilyen módon jutalmazd meg magad. Találd ki, hogyan kedveskedsz magadnak, hogyan ünneped meg, hogy valami új dolgot megcsináltál, ez lehet fél óra fürdőzés nyugiban, egy sport szelet, egy régen vágyott koncert, könyv, színház, mozi, bármi, ami motivál, hogy kitarts a célod mellett. Mikor megjutalmazod, vagy ünnepled magad, akkor megéled, hogy elérted valamely kisebb vagy nagyobb célodat, vagyis tudatosítod a sikerélményed, ami pozitívan hat önbecsülésedre. Sokan öncélúan teljesítenek, ahogy elérik az egyik célt azonnal jöhet a másik, és így az élet csak folyamatos munka, amiben hamar el lehet fáradni.

Időnként, akár rendszeresen át kell nézni terveinket, mert előfordulhat, hogy egy-egy dolgot már hamarabb megvalósítottunk.  Emellett az élet változik, mi is benne, és lehet az a cél, amit régebben kitűztünk már aktualitását veszítette, mert már mást szeretnénk. Pl. rájöhetünk, hogy nem x kg leadása számunkra a cél -mert már megtapasztaltuk, hogy a diéta után újra visszakúsznak a plusz kilók, és kezdhetjük elölről, hanem inkább egy új életstílus bevezetése a napi rendszeres mozgással és az egészséges táplálkozással.

Mondják azt is, hogy új szokásainknál a hétfői napot mindig tartsuk be, és egy napnál többet ne hagyjunk ki. Ezek sokat segítenek a folyamatosságban, hogy a kitartásunk megmaradjon, és eredményeink hosszabb távon is megmaradjanak.

EZZEL A PÁR ÖTLETTEL KÍVÁNOK NEKTEK NAGYON BOLDOG ÚJ ÉVET!

Ha úgy érzed, hogy nem boldogulsz egyedül a terveiddel, szükséged lenne személyedre szabott iránymutatásra, kérhetsz időpontot egyéni konzultációra, tel.:0620/915-4469, email:eross.panna@gmail.com

2018. január 2.

Erőss Anna önismereti tréner