Hogyan tudom jól felhasználni ezt a módszert?

A családállítás módszerét leginkább akkor érdemes igénybe vennünk, ha úgy érezzük, valami elakadás van életünkben. Ez lehet akár a  párkapcsolat területén, munka – hivatás területén, betegségek esetén, vagy az alap kapcsolataimban (szülők, barátok, közösségek).

Hogyan készüljek az állításomra? A legfontosabb meghatározni, hogy mi az, amit igazából szeretnék elérni, mi az, ami hiányzik az életemből, mi az, aminek épp az ellentétét élem meg. Itt a határ a csillagos ég 

Legtöbbször ilyen és ehhez hasonló pozitív szándékok kerülnek megfogalmazásra:

 • Szeretném a saját életemet élni.
 • Szeretnék boldog, harmonikus párkapcsolatot.
 • Szeretnék sikeres lenni.
 • Szeretném megélni azt, aki vagyok.
 • Szeretnék önálló, felnőtt életet élni.
 • Szeretnék elég bátor lenni, hogy …
 • Szeretnék egészséges lenni.
 • Szeretném elfogadni és értékelni önmagam.
 • Szeretnék jó kapcsolatot az édesanyámmal/apámmal, testvéremmel.
 • Szeretnék beilleszkedni a munkahelyemen.
 • Szeretném megtalálni a hivatásom.

Milyen és hogyan történik a családállítás?

Egy klasszikus családállítás esetén az állíttató kap pár általános kérdést, amivel a vezető feltérképezi a családi dinamikát – hány fős a közvetlen család, kik élnek a közvetlen hozzátartozók közül, milyen történések (betegség, halál, nehéz sors) befolyásolják az adott családi rendszert.

Ezután az állíttató megfogalmazza a pozitív szándékát, mit szeretne a családállítással elérni, miben szeretne támogatást a saját családjától, majd attól függően, melyik rendszerével (gyermekkori vagy jelenlegi) foglalkozunk, kiválasztja a családtagok képviselőit, majd betolja őket a térbe érzése szerint. – Ezzel indul az állítása.

A képviselők érzéseik szerint felveszik a kapcsolatot egymással, és ezzel feltárul a kezdő dinamika. A vezető a képviselők érzései és a tér által közölt információk alapján támogatja azoknak a folyamatoknak az oldását, ami az állíttató szándékához szükséges.Az állítás folyamán az állíttató sokszor csak a legvégén veszi át a saját “szerepét”, ez leginkább az első állításoknál van így. Nagyon sok megértést kaphat, hogyan működik a családja lelki síkon, ki, mit, miért tesz. Így lehetőségünk van jobban megismerni, és megérteni saját szüleinket, akik életünk legmeghatározóbb személyei. Azért is vagyunk, akik, mert abban a családban, azokkal a szülőkkel nevelkedtünk. Legtöbbször az derül ki, hogy még a legzordabbnak tűnő édesapa is a legnagyobb szeretettel van gyermekei felé. És néha, előfordulnak olyan esetek is, amikor csak a legfontosabbat tudjuk elérni, hogy az apa elismeri saját gyermekét. Mindennek meg van az oka, mindenkinek a saját sorsa, és az állítások során egy új színt kapunk saját életünkről, emellett rengeteg megértéssel távozhatunk.

Mi a teendő családállítás után?

Igazából semmi.  De ez egy igen fontos semmi. Vagyis, hogy tekintsük úgy az állításunkra, mint életünk egy eseményére, ami megtörtént, már a múltunk. Lehetőleg az állítás részleteit hagyjuk ott a térben, és csak a megértéseinket, az új nézőpontokat vigyük haza, és mindazokat a pozitív érzéseket, amiket az állítás során kaptunk.

Általában szeretünk mindent részletesen elemezgetni, a miérteket keresni, agyalni egy-egy dolgon. A családállítás után az állíttatónak leginkább a pozitív jövő felé való irányultság hozhat változást. Minden új nézőpont visszahat ránk, és a viselkedésünkre, reakcióinkra.

Igen, szükség van egyfajta tudatos munkára, vagyis, hogy az új nézőpontok, és megértések vezessenek bennünket. Például ne várjuk el édesapánktól a folyamatos ölelgetést, hosszú, meghitt beszélgetéseket, ha számára az érzéseket nagyon nehéz kimutatni, kifejezni. Inkább figyeljünk azokra a mozzanatokra, amivel ő szeretni tud bennünket, mert lehet, ha elromlik a csap, a legnagyobb örömmel jön majd és megcsinálja nekünk, és ezt értékelhetjük.

Mikor a megértés vezérel bennünket, elhagyjuk a felesleges elvárásainkat, és ez az, ami  a családállítás azonnali és hosszútávú hatását is garantálni tudja.

Erőss Anna Lélek és családrend mediátor

2017. november 8.