Milyen szerepe lehet a segítőknek egy csoportos családállításban

A Hellingeri családállítás igen konzervatív. Rendre irányuló, ebből kifolyólag nem feltétlenül igazságos. Ez, a mai már inkább liberális, mint demokratikus társadalmunkban sokszor nehezen fogadható el.

Vajon, hol lehet a határ? Kell alkalmazkodnunk a világ változásaihoz, vagy őrizzük meg a módszer eredetiségét?

Hellingernél, ha gyilkos van a családban, akkor az nem tartozhat oda, az állításnál ki is küldte a “tér”ből az elkövetőt alakító segítőt. Nemrég, hasonló eset állt fenn egy gyermekkori állítás során. (Az állíttató édesapja megölt valakit.) Alapvetően követem a Hellingeri Rendet, emellett igyekszem intuitíven is vezetni az állításokat. Volt bennem egy dilemma, mi legyen a gyilkossal. Küldjem ki, ahogyan Hellinger tette, vagy legyen az állítás része?

Ezen az állításon több, gyakorlott segítő is részt vett. A segítői szerep nem mindenkinek megy automatikusan. Van, aki könnyen ráhangolódik a benne megjelenő érzésekre, és van, aki még sokadszorra is stresszel, azon agyal, hogy jó-e, és pont ezzel gátolja az állítás folyamatát.  A gyakorlott segítők kulcs fontosságúak lehetnek egy állításban, ahogy most is történt.

Végül, hallgatva a belső hangra, nem küldtem ki a térből a gyilkost, hanem inkább megnéztem a viszonyát a család többi résztvevőjével. Először nagyon kilógott a sorból, és ellenállt mindenféle kapcsolódásnak, így úgy döntöttem, hogy mégis kiküldöm a térből ezt a segítőnket. Mivel ilyen nem igazán fordul elő, láttam a csoport megrökönyödését. Elmondtam, ez nem személyes, hanem a Hellingeri Rend. Nem vitatkoztak, elfogadták, bár voltak fel nem tett kérdések. Az állítás haladt tovább, majd a tapasztalt segítők jelezték, hogy a gyilkosnak helye van az állításban. Elfogadtam. Ismerem őket már több éve, tudom, hogy működnek a térben. A gyilkos és a segítő az ismételt kapcsolatfelvétellel már sikeresen tudta oldani a köztük lévő régi történetet, és ehhez nem igazán kellettek szavak, elég volt a szemkontaktus. Mindez nem történhetett volna, ha a segítők nem ilyen tapasztaltak. Hála és köszönet érte nekik! 

Ezért is fontos, hogy valaki rendszeresen vállalja ezt a szolgálatot. Segítők nélkül nincs családállítás. Amilyen szinten képes vagyok megélni a szerepeimet, olyan szinten vagyok képes valaki családállításában részt venni. A kulcs a segítők kezében van, ahogyan ők ezt használni tudják.

Erőss Anna Lélek és családirend mediátor