A felelősség megjelenése a családállítás során

A felelősség kérdése nagyon sok családállítás során kulcs kérdés, mikor az állítás során felvállalásra kerül, a rendszer szinte automatikusan oldódik, és elkezd a rend helyreállni. Ez viszont sokszor nem könnyű. Sokan kerülik, elviccelik a kérdést, félnek, nem akarnak szembesülni, azt sem tudják, mit kell vele kezdeni.

A felelősség, mint a boldog család kulcsa

40-es évei elején járó nő kér családállítást a jelenlegi családjára. 4 gyermek édesanyja, akik 14-20 év közöttiek. Elvileg minden rendben van, de valahogy mégsem… A szándék, hogy rendben legyen és boldog a családja.

A szereplők rögtön az állítás elején szétszélednek a térben, és nyilvánvaló, hogy az apa nem vállal felelősséget, épp ezért szinte minden az anyára hárul. Emellett a legidősebb gyermek “áll az apa helyére”, és ő pótolja azt, amit az apa nem tesz meg.

Az állítás során kiderül, hogy a felelősség kérdése minden családtagra kihatással van:

  • az apa nem vállal felelősséget
  • az anya viszont túl sokat
  • a legidősebb gyermek az apa helyett is felelősséget vállal
  • a második testvér a többi testvérnek okoz plusz aggódást, és úgy érzik az ő felelősségük a testvérük boldogsága
  • a második testvér a meg nem született ikertestvére miatt is felelősséget vállal

Látható, hogy nincs rendben a felelősség kérdése, mert vagy túl sokat, vagy túl keveset vállalnak a családtagok.

Az állítás során a felelősség kérdése a helyére kerül, itt most ez csak az első lépés. A java még hátra van, hiszen türelmesnek kell lenni, és hagyni időt és teret annak, hogy a családtagok úgy tudjanak működni, ahogy ideális. Az apát nem 5. gyermekként, hanem társnak, férjnek kezelni. A legidősebb gyermeket ismét csak gyermekként kezelni, így az apa is apaként tud funkcionálni.

A felelősség felvállalása adja meg az igazi szabadságot!Segít döntéseinkben, hogy önálló,
boldog felnőttek lehessünk.