Mi történik az első családfelállításokon?

Ez az első lépés, hogy a rendszeredben egy – két dolog már a helyére kerülhessen.

Akinek még nem volt családállítása, első lépésként a klasszikus gyermekkori állítást javasoljuk. Ilyenkor az állító szülei, ő maga, és az édestestvérei kerülnek felállításra a kezdettekkor.

Egy családállítás programon az összes résztvevőnek van jelentősége, mert  mindenki, aki jelen van, alkotja meg a morfogenetikus mezőt, melyben az állítás működik. A résztvevők lélekben összehangolódnak, és késszé válnak arra, hogy a családi információkat befogadják, ami leginkább érzés formában jelenik meg az állítás folyamán. ezt a segítői szerepekben tudják kifejezni, ezzel is segítve az állíttatót, akinek a rendszerében blokkok oldódnak, kapcsolatok harmonizálódnak.

A felállítás előtt a vezetőként felteszek néhány szabvány kérdést a családdal kapcsolatban. Ezek informális jellegűek, és bármi, aminek igazán jelentősége van, azt a mező mindig megmutatja.

Nemrégiben, két kliens gyakorlatilag ugyanazzal a szándékkal kérte első, gyermekkori állítását: Szeretné a helyet megtalálni, és a saját életét élni. Egyikőjük a 20-as éveiben járó fiatal nő, aki most építgeti saját életét, párkapcsolatát, és kezd függetlenedni a szülői háztól. A másik kliens 40-es évei elején jár, férjezett lassan 20 éves kapcsolat van mögötte, és 2 kiskamasz gyermeke van.

A gyermekkori állítások többségében a szülők, és nagyszülők kerülnek fókuszba, hiszen onnan kapjuk a “csomagot”,  a terheket és a mintákat egyaránt. Mindkét állításnál most nem a szülők, és a felmenők kapták a figyelmet. Ahhoz, hogy a helyükre tudjanak kerülni, mindkettőjüknek a testvérükkel volt leginkább megoldandó feladat. (Persze ezek csak az első lépések.)

Egyikőjüknek a nővérével való kapcsolata volt leginkább a probléma, amiről az állíttató egyáltalán nem is tett említést, viszont elmondása alapján pont ugyanúgy jelent meg az állítás során, mint ahogy a való életben is van. Első lépésként már közelebb tudtak kerülni egymáshoz, és a továbbiakban a legjobb út egymáshoz, ha olyannak fogadom el a másikat, mint amilyen. Nem akarom megváltoztatni, elfogadom hogy ő akár másképp gondolkodik, cselekszik, és más az életvitele, mint amit én szeretnék neki.

A másik esetben sok meg nem született testvér mellett az ikertestvér is “felbukkant”.  A meg nem született ikertestvérek sokszor csavart hoznak az állíttató életébe. Mindenki másképp éli meg ikertestvére hiányát, és ennek nagyon sok megjelenési formája van, melyről Dr. Angster Mária Ikertörténetek c. könyvében ír igen részletesen.

Mikor egy állításban kiderül, hogy van egy meg nem született ikertestvér, én először a kapcsolat megélését tekintem első lépésnek, hogy a kliens tudjon beszélni az ikrével, tisztázni tudják a felmerülő kérdéseket, és az élő el tudja fogadni a másik döntését, hogy a testvére még sem az életet választotta. Ezekben az esetekben talán nagyobb hangsúlyt kap, hogy az élő testvér (kliens) csak és kizárólag önmagáért tartozik felelősséggel, hogy  elég kizárólag a saját életét élnie, és ne akarjon a meg nem született testvér helyett is teljesíteni. Az ilyen állítások végén szoktunk egy gyászfolyamatot is javasolni. Fontos, hogy a meg nem született testvér is helyet kapjon a családban, és a kliens tudatosan éljen meg minden családi eseményt, ünnepeket úgy, hogy már az ikertestvér is a családi rendszer része.

Alapjában véve az első családállításoknál arra törekszünk, hogy az állíttató a gyermekkori családjában gyermekként tudjon jelen lenni. Rendezhesse kapcsolatát szüleivel, és /vagy testvéreivel. amennyiben ez nincs teljesen rendben, hiszen szüleink révén kapunk meg minden női és férfi energiát, ami révén teljes egésszé válhatunk.

Előfordul, hogy régebbi karmikus kötések akadályozzák az ez életi kapcsolataink kiteljesedését. Ennek oldási lehetőségét és mélységét a morfogenetikus mezőben tapasztalhatjuk meg. Van, mikor teljes mértékben tudjuk oldani, és van, mikor a karma olyan mély és régi, hogy csak részleges oldásra van lehetőségünk, de már ez is sokat tud segíteni.

Az első családállítások olyan eredménnyel zárulnak, melyre maga az állíttató kész van.   Egy – egy családállítás csak egy szeletét mutatja az adott családnak, azt a szeletét, ami az állíttató szándékát még hátráltatja, ahol szükség van blokkoldásra, rendezésre.

Budapest, 2017. 04. 07.

Erőss Anna Lélek és családrend mediátor