Mit jelent segítőnek lenni a családállításon?!

Női kliens, már két felnőtt gyermeke van, elvált, de még nincs teljesen lerendezve a kapcsolata, jelenleg is együtt él gyermeke apjával.

Nagyon nehéz a gyermekkora, sokat szenved édesapja miatt, aki sokat bántja. Olyan érzése van, mintha “véletlenül” került volna a családjába, és mindig arra vágyott, egyszer kiderül, hogy az édesapja, nem is az édesapja. (Édesapja már nem él.) Leginkább gyermekei miatt szeretné rendezni a családját, mert a családi batyuk már ott is igen intenzíven jelentkeztek. Mivel el az első állítása, ezért a gyermekkori családját állítjuk fel, ez azt jelenti, hogy ő itt “gyermekként” szerepel, az állításban először az édesapja, édesanyja, ő és a testvére szerepére választ segítőket.

Az állítás során kiderül, hogy az édesanya is fél a férjétől, ezért nem is vállal felelősséget a gyermekeiért. Az édesapa csak a feleségére koncentrál, úgy tűnik, hogy gyermekei maximálisan a terhére vannak.

Eggyel tovább lépve, az apai nagyszülőknél derül ki, hogy az édesapa is igen nehéz terheket cipel. Édesanyja elutasítja egy olyan erő miatt, ami a gyermekében van, és amitől fél, talán nem is alaptalanul. A gyermek az elutasítástól elzár mindent, ami a szeretettel kapcsolatos, és édesanyja irányában merhetetlen düh és agresszió van benne. Emiatt az édesapja sem tudja szeretni, úgy érzi, hogy a feleségét kell védenie a saját fiától. (A valóságban rengeteg bántalmazást szenved el édesapjától.)

Mikor sikerül oldani a nagyszülőkkel való kapcsolatot, az édesapa megkapja azt a szeretetet és elfogadást, amire szüksége van, így már fel tudja venni a kapcsolatot saját gyermekével. Emellett ő is érzi azt az erőt, amivel nem igazán tud mit kezdeni, és emiatt ő is fél. (Ezért, nehogy átadjon valami “rosszat” a saját eszközeivel akadályozza meg – bántalmazza a gyermekét -, hogy az ne kerüljön közel hozzá.)

Az állítás végén a gyermek visszaadja a terheit, és megköszöni az élet ajándékát szüleinek, és ezzel beindulhat az az egy éves folyamat – ameddig egy állítás dolgozik -, hogy megkapjon mindent, ami ahhoz szükséges, hogy a felnőtt élete rendben legyen.

Az állítás után pár nappal beszéltem a klienssel, aki jelezte, hogy évek óta próbálják eladni a szülői házat, és az állítás után két nappal megérkezett az első komoly vevő, aki már árajánlatot is tenni akar a házra. Nagyon várja, hogy a valóságban is le kerüljenek róla a terhek, mindenesetre ez egy nagyon jó kezdet. A következő lépés néhány hónap múlva az lesz, hogy a mostani kapcsolatát rendezze, teljesen le tudja zárni a volt házasságát, hogy az új kapcsolatában teljesen “tisztán” tudjon részt venni.

Ez csak egy példa, milyen terheink lehetnek, és ez, hogyan nyilvánul meg a hétköznapokban.

Ha neked is eleged van a feleslegesen cipelt terhektől, szeretettel várlak!

Időpont egyeztetés: eross.panna@gmail.com vagy 0620/915-4469.

Erőss Anna családrend mediátor

2016.03.18.