Hogyan vannak jelen családi mintáink?

A minap beszélgettem egy édesanyával, már felnőtt gyermekei vannak, és róluk is mesélt. Közben fedeztem fel, a gyermekek több mintát is követnek, valószínűleg mindezt tudatlanul, hiszen olyan mintákról van szó, amit nem pozitívan élnek meg.

A család nagyon erős kötelék, akár ismerjük szüleinket, felmenőinket, akár nem. A családi rendben létezik az “átvétel” fogalma. Mindig a legkisebb az, aki átvesz. A gyermek az, aki a szüleihez mindig szolidáris, és azt szeretné, ha együtt lennének, ezért bármit megtesz. Ha kell, beáll az édesapa vagy édesanya helyére, ha azt látja, hogy a másik szülő boldogtalan, és így próbálja a rendszert kiegyenlíteni. Ha valamelyik szülő el akarja hagyni a családi rendszert, a gyermek bármit megtesz, hogy ne menjen el – ez akár halál is lehet. Ha egy szülő súlyos – halálos beteg, a gyermek tévesen azt gondolja, ha átvállalja a betegséget – mert ő erősebb, ő jobban bírja -, akkor a szülő meggyógyul.

Az átvétel egy másik szinten családi mintaként jelenik meg. Azzal már tisztában vagyunk, hogy nem a nevelés az igazán meghatározó, hanem, hogy szüleink, milyen példát mutatnak nekünk. Ezt fogjuk tudattalanul, vagy tudatosan lemásolni, esetleg épp az ellenkezőjét csináljuk, ha annyira nem tetszik. (Az édesanyám elmondta, hogy még gyermekként megfogadta, ha lesz saját családja, akkor ő NEM ÚGY fogja csinálni, mint, ahogyan a nagyszüleim.)

Előbb – utóbb fel is fedezzük szüleinket önmagunkban, ez sokszor a negatív dolgokra vonatkozik. Pl. “Hogy kiakaszt, amikor anyu/apu “ezt” csinálja!”, és én is pont így reagálok/viselkedem. Van, mikor könnyen tudunk rajta változtatni, van, mikor azt vesszük észre, akárhogy is szeretnénk, a minta megmarad. Legutóbb egy betegségnek jártunk utána, ami két generáción keresztül érkezett az állíttatóhoz. Az átvétellel igyekezett a nagyszülőt mentesíteni, és segíteni a rendszerben, de ez nem az ő feladata, batyuja volt, csak cipelte, és érezte, hogy egyre terhesebb a számára. Mikor tisztelettel, és szeretettel visszaadjuk a családtagjainknak a saját terheiket, ők erősebbé válnak, mi megkönnyebbülünk.

Legközelebb március 15-én lesz alkalom, hogy a régi mintáktól, terhektől megszabadulj. Állításra jelentkezni az eross.panna@gmail.com emailen tudsz, Jelentkezési határidő: 2019. március 8.

Erőss Anna önismereti tréner – lélekmediátor

2019. március 1.