Rólam

Semmit nem adhatsz meg egy embernek. Csak segíthetsz neki, hogy felfedezze a dolgokat önmagában.” Galilei

Ki tudja, mikor kezdődött az én történetem. Akkor, amikor megszülettem? Vagy utána harmincegynéhány évvel?

Szerinted, már gyermekkorban tudjuk a hivatásunkat? Vagy még ott, akkor tudjuk leginkább, és ahogy telik múlik az idő, egyre több a külső hatás, melyek jól elfelejtetik ezt velünk? Úgy tapasztalom, az élet egy adott pillanatában ez sokakat elgondolkoztat. Nekem az első ilyen nagy számvetésem kb. 15 évvel ezelőtt volt, amikor munka mellett, nem kis erőfeszítéssel, de végül közgazdász lettem. Kezemben a megérdemelt diplomával visszagondoltam arra a néhány évre, ami a diplomához vezetett. Sok lemondást, tanulást, erőfeszítést láttam. Ez így rendben is lenne, de igazából, ki is akarta ezt?! Én akartam diplomás lenni, vagy már annyit hallottam: “diploma kell az élethez”, hogy már teljesen a magaménak éreztem. Felmerült bennem, jó lenne tudni, mi az, amit igazából én akarok, és nem a külső elvárások miatt csinálok, érzek vagy gondolok. Félreértés ne essék, a tanulás mindig is az életem része volt, van és lesz is, ez már csak így marad. A kíváncsiságom, és az új ismeretek iránti nyitottságom előbb-utóbb elvezet egy képzésre, tanfolyamra, programra, ez már az érettségi óta kisebb-nagyobb szünetekkel így van, és várhatóan lesz is. Ezért is dolgoztam több évig először az egészségügy, majd a turizmus különböző területein, ingatlanügynökként és önismereti tanácsadó – családállítóként is.

Ezután a felismerés után elkezdtem egyre jobban magamra figyelni, mi az, ami biztosan belőlem indul, és nem külső hatásra. Szomorú volt rájönnöm, mivel nem figyeltem arra, hogy ténylegesen önálló véleményt alkossak, – elfogadtam mások azon értékrendjét, ami nagyjából hasonlított az enyémhez – így az életemben voltak veszteségek, melyekből épp csak, hogy tudtam korrigálni. Öntudatlanul is az önismeret útjára léptem. 2012-ben az élet elém sodort egy 3 éves tanácsadó képzést, és az Ominiverzum Szabadegyetem diákja lettem. Meghatározó választás volt, akkor már majdnem 10 éve valami ilyesmit kerestem. A képzés a lelki és pszichológiai modulokat gyakorlati alapon adta át, az elmélet mellett nagyon sok saját tapasztalattal, élménnyel is gazdagodtam. A képzés mellett párhuzamosan már az új segítői hivatásom is elindult, első lépésként Bach-virágtanácsadással, mely folyamatosan gazdagodott, ezekből a kedvenceim voltak: numerológia, NLP, Hellinger féle családállítás. A képzést követően a családállítással komolyabban kezdtem foglalkozni, a gyakorlati tapasztalatokat elméleti háttérrel bővítve családállításokat kezdtem vezetni. 2019-ben kezdtem Rákos Péter családállító csoportjában, ahol szintén önismereti munkát végeztünk. Egy időben a rajzelemzés is foglalkoztatott, ebből nagyon hasznos és rövid gyakorlatokat most is alkalmazok, de rájöttem az elemzés nem az én világom.

Az élet és a szakmai fejlődés iránti igény új vizekre terelt. Bevallom, igen előítéletes voltam a coaching-gal szemben, nem teljesen alaptalanul, mint kiderült sokan nevezik magukat coach-nak, akik viszont más műfajban tevékenykednek. A döntés végül megszületett, ez a terület lesz, amivel az eddigi tapasztalataimat új irányban és szellemiségben folytatom. A Lemma – coaching Wiesner Edit irányzata, aki már több, mint 20 éve van a szakmában, ő volt az, aki meghonosította Magyarországon a coaching-ot, így a “véletlen” ismét jó helyre sodort. Amikor a honlapját nézegettem, örömmel fedeztem fel, hogy azokkal a módszerekkel dolgozik, melyek az én nagy kedvenceim is, így lelkesen elkezdtem a képzését, ahol a gyakorlatorientált önismereti alapok fejlesztői attitűddel karöltve haladnak. Már az első alkalommal kiderült, hogy coach szemléletmóddal tevékenykedtem a tanácsadói szakmában, a pozitív irányultság, előre nézzünk, mit lehet tenni, és arra összpontosítsunk, amin mi magunk tudunk változtatni. Ami számomra új volt, hogyan tudok coaching szemléletben a másik emberrel együttműködni. Az elején nem annyira volt természetes, előjöttek a régi beidegződések, de ahogy elkezdtem egyre több ügyféllel foglalkozni, ez úgy csiszolódik bennem, és egyre természetesebb.

Lemma Coatching

L E M M A = LEHETEK EGYARÁNT MINDIG ÉS MINDENKOR, AKI CSAK LENNI AKAROK

N

L – life

N

E- education

N

M- meet

N

M- myself

N

A- advancement

AZ ÉLET EGY TANULÁSI FOLYAMAT, MINDIG KAPCSOLATBAN LEHETSZ  ÖNMAGADDAL, ÉS FEJLŐDHETSZ

Magamat a coach szakmában önismereti-fejlesztő coachnak tartom. Ez az irány, ami legjobban illik a személyiségemhez, amiben hiteles vagyok. Az önismereti utam, amit eddig már bejártam sok pozitív változást hozott az életemben. Sok felesleges elvárásom volt, ami a kapcsolataimat beárnyékolta. Amikor ezeket sikerült megértenem a Hellinger féle családi rend és a numerológia segítségével, a családi, baráti, és párkapcsolataimban is minőségi változásokat tapasztaltam, emellett felőlük is kevesebb lett az elvárás. Régen azt gondoltam, hogy attól leszek felnőtt, ha komoly vagyok. Rájöttem, hogy a rugalmaság, spontaneitás és lazaság olyan fogalmak, melyeket csak kívülről nézegetek. Ezeket a tulajdonságokat egész jól sikerült fejlesztenem, így az életem könnyedebb lett, emellett ugyanolyan felelősségteljesen végzem a dolgomat, de sokkal több humort és játékosságot viszek bele. A tanácsadói tevékenység közben kellett azzal is szembesülnöm, hogy kevésbé vagyok türelmes, mint ahogy magamról addig gondolkodtam, és mindezt csak azért, mert szeretnék gyorsan eredményt elérni. Az évek folyamán ezt folyamatosan átalakítottam az empatikus és elfogadó légkör irányába. Ma már azt tartom fontosnak, hogy felismerjem, ki épp hol tart, milyen tempóban tud haladni, és ez a szemlélet a családállítási munkámban is új színt hozott. Minden alkalommal, amikor a tanulást választom, valamiben fejlődni szeretnék. 2012 óta, ahány tanácsadást, konzultációt, családállítást vagy ülést vezettem, annyi új dologgal gazdagodtam én is. Carl Rogers – a személyközpontú terápia atyja – szerint mindannyian fejlődünk, nem csak ügyfeleink, hanem mi magunk is, és ez tényleg így van. Minden alkalommal visszajelzést kaphatok arról, egy-egy dolog bennem, hogy van jelenleg, mennyit fejlődött az évek során, és esetleg mi az, amit még csiszolnom érdemes rajta.

Amikor engem választasz egy nyugodt, biztonságos, elfogadó légkörben tudod azt az eredményt elérni, ami neked fontos, mindezt a saját tempódban és azokkal az eszközökkel, ami leginkább illik hozzád. 

Erőss Anna önismereti – fejlesztő coach

Office

1234 Divi St. San Francisco, CA 34962

Monday to Friday : 9am – 8pm

Saturday : 10am – 7pm

Sunday : 10am – 6pm