Magyal – Holly

France, Savoie, holly (Aquifoliaceae)

A magyal az angolszász népeknél a karácsony szimbóluma, a Bach-virágterápiában az egyetemes szeretet jelképe.

A Magyal állapot negatív oldalának megélésekor az embert belsőleg marja, égeti valami kegyetlenül rossz érzés, és annak romboló, pusztító hatása heves kitörések formájában kifelé is megnyilvánul. Ezek a bosszantó gondolatok: féltékenység, irigység, bosszúvágy, gyanakvás. Emiatt az illető zsémbeskedővé válik, emellett olyan gonosz hajtóerő uralkodik el rajta, ami szándékos károkozásra sarkall.

Az az állapotot, amikor az ember kellemetlen érzések hatására összerázkódik. Olyan, mint amikor valaki reszket a dühtől saját vagy mások dühe miatt. E tekintetben a legfontosabb Bach eszencia, a gyűlölködés és a düh ellenszere. Mivel megfogalmazásában ügyelt, hogy a pozitívumokat hangsúlyozza, hogy ezt erősítse, csak annyit mondott, hogy a Magyal védelmet nyújt „minden ellen, ami nem azonos az Egyetemes Szeretettel”. A harag önmagában nem rossz, a szeretethiány azonban már komoly problémákat okozhat. A gyűlölet a szeretet hiányából fakad, a két érzés kölcsönösen kizárja egymást. A Magyal bármely olyan tartós, negatív érzelem egyensúlyozására szolgál, ami sérti az élet szentségét.

A harag válaszreakció az egyén önérzetét sértő támadásra. A megbántott ember – érje akár fizikai vagy lelki bántalom – dühkitörés formájában is hangot adhat felháborodásának. Ez még természetesnek is mondható. A probléma abból adódik, ha ez a reakcióminta szokássá válik. Aki rendszeresen mérgelődik, rendszeresen ki van téve a haragot kiváltó ingereknek. Az önérzetét kikezdő támadás olyan mértékben töri meg a természetes védelmi rendszerét, hogy az képes eluralkodni az illető lényének egy része felett, elhódít tőle egy területet. A harag az én területén belülre furakodott idegen cselekvésmintára adott reakció. Az olyan invazív betegségek, mint pl. a rák, kapcsolatba hozhatók a haraggal és a Magyal lelkiállapottal.

Ez a kistermetű, lassan növő cserje szokatlanul jól tűri az árnyékot. Nyílt vidéken is találkozhatunk vele, de rendszerint más fák árnyékába húzódik, ami sokat elárul a Magyal állapotról. Mindig sötétebb zöld kell legyen a levele, mint annak a növénynek, melynek az árnyékában él, hogy elegendő fényt tudjon elnyelni. Ez a tulajdonsága jelzésértékű → Fény kell neki. A Magyal a szeretet fényét hozza el a negativitás sötétjébe.

A magyal nem bírja, ha a tövénél megbolygatják → a harag alapjaiban rengeti meg biztonságérzetünket. Az összekapaszkodás támasztékot ad és biztonságot nyújt a cserjecsoportnak, és emiatt a szokása miatt alkalmazzák a magyalt előszeretettel élő sövényként is.

A faóriások alatt elterülő, sövényalkotó magyalbokrok közvetlen szomszédságában előbukkanó fiatal hajtás rögtön nagy nehézséggel találja szembe magát: meg kell küzdenie azért, hogy a szűkös lehetőségekhez képest elegendő fényhez és nedvességhez jusson. Csak a legszántabb egyed járhat sikerrel. A magyal kiállja a próbát, találtak olyan egyedet, mely egy hatalmas tölgy gyökerei közül nőtte ki magát. → Ez a Magyal állapotú egyén pozitív eltökéltségét szimbolizálja, a szándékot, hogy az illető túltegye magát a problémáján.

A levelek tüskéi arra emlékeztetnek, hogy odabent fel kell ébreszteni a szeretetet. Negatív Magyal állapotban az energia kifelé irányul – másokra vagyunk dühösek ahelyett, hogy magunkra haragudnánk, másokra vagyunk féltékenyek, másokat irigylünk. Ha ezt az érzést belsővé tudnánk alakítani, akkor felfedezhetnénk a probléma valódi okát.

Az embert bökdöső magyaltüskék éles, hasogató fájdalmat okoznak, de egyúttal stimulálják az életerőt. A magyal tövisei mintha egyenesen a szívbe fúródnának – mondhatni homeopatikus kezelésként.

magyal szív

A tökéletes tolerancia megvalósítása esetén az ember elviseli a világ haragját, tűri a megvetést, s minden feléje áradó negatívumon úrrá lesz szeretetével. A magyal méltán vált Krisztus szeretetének növényévé, a karácsony díszévé. Ágait otthonunkba visszük a tizenkét szent éjszakát megelőző napokra, így emlékezve meg az év legsötétebb napja, a téli napforduló után megújuló életről, az újból megszülető világosságról.

Az a tény, hogy ősszel akár egyszerre láthatók a cserje bogyói és a még nyíló virágai, azt sejteti, hogy a magyal kimeríthetetlen, egész éven át tartó energiával rendelkezik. A szeretet, mint a remény, örök, lehetőség szinten mindig mindenben benne rejlik.

Még egy érdekessége a növénynek, a levelei, a kérge és bogyóinak színösszeállítását. A vörös és zöld komplementer színek. A vörös a harag színe, a zöld pedig az irigységé, féltékenységé. Az aurában is megtalálható színek. Ugyanakkor a vörös az elevenség, az élettől kicsattanás, a zöld az egyensúly és a harmónia színe is egyben.

(Forrás: Julian Barnard Bach-virágterápia)

Erőss Anna Bach-virág konzulens

2018. december 25.